4/6/09

Spot και φύγαμε


Σποτ στ' αγγλικά σημαίνει σημείο, σημάδι, κουκίδα. Σημαίνει όμως και λεκές. Κηλίδα. Γι' αυτό και spotters σημαίνει, όταν συνοδεύει λέξεις όπως καριέρα, πορεία, ακηλίδωτη, λευκή, καθαρή. Οχι πως έχει σημασία να ξέρει κανείς τη λέξη της ξένης γλώσσας παρεκτός κι αν, σε «ευρωπαϊκό» περιβάλλον, χρειαζόμαστε εργαλεία για να κατανοήσουμε τόσο τις προεκλογικές γουρουνιές και άλλο τόσο τα ...μηνύματα των διαφημιστικών σποτ, των απαραίτητων στην κοινωνία των ΜΜΕ για να προσελκυσθεί η προσοχή των τηλεθεατών - πολιτών στην πολιτική.

Αν έχεις χρωματιστές κουκίδες, σημάδια πάνω σε λευκό χαρτί, τότε είναι πιθανόν να βλέπεις σ' αυτές ό,τι επιθυμείς. Μια τρύπα από σφαίρα, για παράδειγμα, ή μια μύγα, ή ίσως ένα σημείο φυγής.

Αν όμως προσθέτεις ως πυρά ομαδόν σποτ πάνω σε ξεμαλλιασμένες κουρελούδες μηνυμάτων, αντιφάσεων, καλογυαλισμένων ψεμάτων, στρογγυλεμένων ακροτήτων, αντεστραμμένων ιεραρχήσεων, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα βρωμιάς. Κοιτάς και βλέπεις γλιτσερό γράσο πάνω σε πολυκαιρισμένη φλοκάτη που 'χει αιώνες να πλυθεί, και χιλιοπατημένη καθώς είναι, χρειάζεται να στερέψουν ποτάμια για να πλυθεί και να πέσουν κορμιά απ' τον κόπο να την κοπανάνε μ' εκείνα τα πλατιά ξύλα, τους ξυλοκόπανους, νοικοκυρές και παλικάρια μαζί.


Σ' αυτή την προεκλογική ατμόσφαιρα με το άρωμα της ξινισμένης Ευρώπης που ανασκαλεύει τα μαύρα σποτ της ιστορίας της, η επικοινωνιακή πολιτική κατάπιε την καθαυτό πολιτική και την ξερνάει με φανφάρες. Αυτό συνεπάγεται και τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων που διατίθενται σε καιρούς χαλεπούς γελοιοποιώντας δυο πολυφορεμένες λέξεις: κρίση και θεσμοί.

Το παιχνίδι χόντρυνε. Εκφραση των θαμώνων λεσχών, εκεί όπου ακούγονται οι μάρκες και ποτέ τα κλάματα των πεινασμένων παιδιών των χαρτοπαικτών. Ο Πάγκαλος κατέθεσε τα ρέστα του αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά πια μετά τα όσα έχει σούρει στον Αντρέα, το Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, που κάποτε το λειτούργησε σαν γραφείο ταξιδίων με προορισμό την ειδυλλιακή εξορία του νησιού Ιμραλί, εκεί που ο Οτσαλάν κάνει «αμερικανοσοσιαλιστικές»... διακοπές!

Η ΝΔ ανέσυρε από τα συρτάρια της τα παπαγαλάκια που είχε σχεδιάσει ο Θοδωρής. Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε στη γύρα τον πρίγκιπά του. Αναβαπτισμένο σε μια δακτυλήθρα του Σιλωάμ που πρέπει να φαντάζει σα θάλασσα λαθών που τη ρούφηξε η λήθη. Δος μοι μια ευκαιρία εκλιπαρεί σαν κατηγορούμενος που αποστήθισε το άλλοθί του: Εκανα λάθη ως υπουργός ΠΑΣΟΚ, θα τα διορθώσω ως πρωθυπουργός.


Σ' αυτό το παιχνίδι το ΚΚΕ μπαίνει αναγκαστικά με συμβατική αξιοπρέπεια. Με τρία γράμματα και χιλιάδες κόκκινα λάβαρα που δεν εξαργυρώνονται σε μάρκες. Με το κοφτερό σφυροδρέπανο να συγκινεί ακόμα και τους δημοκράτες, καθόλου κομμουνιστές, που θέλουν ν' απαντήσουν στα ψέματα του δικομματισμού και τις ουρές των ευρωχαρταετών. Που προσγειώθηκαν στα φονικά καλώδια του Μάαστριχτ και κόλλησαν σε Σύμφωνα Σταθερότητας ανθρωποκτόνα.

Κι αν δεν αρκεί για την τι-βι, αρκεί για τη ζωή. Στην αρχή του 21ου αιώνα, η οδυνηρή πραγματικότητα φαίνεται ότι θα νικήσει την τεχνητή. Οι λαοί ξυπνάνε και πατάνε στις εμπειρίες τους. Η τοκογλυφία της ιστορίας έχει ημερομηνία λήξης. Το παιχνίδι το χοντραίνουν μόνο όσοι σημαδεύουν τις τράπουλες. Οποιος δεν παίζει μαζί τους δε χάνει ποτέ. Κερδίζει. Σποτ λοιπόν και φύγαμε στο μέλλον.


Της Λιανας Κανελλη (εφημεριδα ριζοσπαστης)

2 σχόλια:

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Mια λέξη μόνο θα πω mikriloulou μου: Κουλουβάχατα γίναμε....
Μια απαξίωση στην πολιτική γενικότερα επικρατεί στην κοινή γνώμη. Κανείς δεν θέλει να ψηφίσει κανέναν!
Για να δούμε...

Σου εύχομαι καλό τριήμερο
και καλή δύναμη!
Τα φιλιά μου και την αγάπη μου

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Καλή μου mikriloulou, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική ομάδα για να χρεώσω την πατρότητα της απαξίωσης!
Κατ' εμέ, όλες ευθύνονται εξίσου και ανεξαιρέτως.
Έχουν καταρρεύσει όλες οι ιδεολογίες, επειδή απλούστα, ή δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με παραλλαγές, ή δεν είναι εφαρμόσιμες.
Διότι, ακόμη και αυτοί που αγωνίζονται όπως λες, που ματώνουν, που φυλακίζονται, -και δεν θα διαφωνήσω-, ακόμη και αυτοί... όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν ηγετικές θέσεις παρασύρονται και τα κάνουν ...κουλουβάχατα!
Μιλάω σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι συγκεκριμένα για τα ελληνικά δεδομένα και δρώμενα...

Καλές οι "θεωρίες" αλλά στην πράξη τα πράγματα στραβώνουν πάντα στην πολιτική, δυστυχώς!

Σήμερα ο κόσμος γνωρίζει περισσότερα και απαιτεί περισσότερα...
Και έτσι πρέπει!

Κάτι άλλο πρέπει να γίνει, αλλά δεν γνωρίζω τι είναι...

Φιλάκια πολλά.