25/6/09

......ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΕΣ....


Ζωή με δόσεις, ναρκω-κουλτούρα, διαφήμιση ουσιών, χρήση, εξάρτηση. Δε χρειάζεται να περιγράψουμε μια κατάσταση που ήδη ξέρουμε. Χρειάζεται όμως ...να αναρωτηθούμε:

Ποιος κερδίζει από τη διάδοση των ναρκωτικών; Είναι άραγε τυχαίο ότι:

Η φαρμακοβιομηχανία Bayer έφτιαξε την ηρωίνη, η Hoecht τη μεθαδόνη;
Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη;
Το εμπόριο ναρκωτικών είναι το δεύτερο πιο επικερδές μετά το εμπόριο όπλων.
Ποιος κερδίζει όταν οι νέοι παραιτούνται από τη ζωή;

Κερδίζουν όσοι θέλουν να γιγαντώνουν ανενόχλητοι τα κέρδη τους.

Κερδίζουν όσοι θέλουν να φτιάχνουν την ζωη των παιδιων μας με βάση τα δικά τους συμφέροντα! Γιατί έχουν συμφέρον να ζούνε δίχως δικαιώματα, να μην έχουνε τη δύναμη να τα διεκδικήσουνε, να μην αναγνωρίζουνε τις αιτίες των προβλημάτων τους να μην καταδικάζουνε τους ενόχους.

Ενοχη πολιτική
Ενοχη είναι η πολιτική τους. Που τα θέλει να ζούνε με υποκατάσταση. Αντί για μόρφωση ...κατάρτιση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα ...ημιαπασχόληση. Αντί για πολιτισμό ...υποκουλτούρα. Αντί για αθλητισμό ...κερκίδα. Αντί για ζωή με δικαιώματα ...ζωή με δόσεις!

Το πρόβλημα των ναρκωτικών δε θα λυθεί:

Με το διαχωρισμό των ουσιών σε σκληρά και μαλακά. Δεν υπάρχουν μαλακές και σκληρές αιτίες που οδηγούν έναν νέο στη χρήση.
Με τη νομιμοποίηση του χασίς. Νομιμοποίηση του χασίς σημαίνει νομιμοποίηση και αθώωση όλων των ναρκωτικών στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.
Αν το κράτος γίνει έμπορος των ουσιών. Αλλωστε, δίπλα στο εμπόριο, πάντα ανθεί και το παραεμπόριο. Δεν μπαίνουμε στη λογική να επιλέξουμε ποιος θα κερδίζει από τη δυστυχία και το θάνατό τον παιδιων μας.
Κερδίζουν όλοι όσοι θέλουν να ζούμε στριμωγμένοι στα μέτρα τους. Γι' αυτό παίρνουν μέτρα.
Ομως το ονειρο ειναι πιο δυνατο απο τον εφιαλτη.....

18/6/09

Αφιερωμενω στην γενια μου...

----------------------------------------------------------

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.


Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Οσοι ειχαν μανουλες.... Καποια ηταν ορφανα.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό,
κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

4/6/09

Spot και φύγαμε


Σποτ στ' αγγλικά σημαίνει σημείο, σημάδι, κουκίδα. Σημαίνει όμως και λεκές. Κηλίδα. Γι' αυτό και spotters σημαίνει, όταν συνοδεύει λέξεις όπως καριέρα, πορεία, ακηλίδωτη, λευκή, καθαρή. Οχι πως έχει σημασία να ξέρει κανείς τη λέξη της ξένης γλώσσας παρεκτός κι αν, σε «ευρωπαϊκό» περιβάλλον, χρειαζόμαστε εργαλεία για να κατανοήσουμε τόσο τις προεκλογικές γουρουνιές και άλλο τόσο τα ...μηνύματα των διαφημιστικών σποτ, των απαραίτητων στην κοινωνία των ΜΜΕ για να προσελκυσθεί η προσοχή των τηλεθεατών - πολιτών στην πολιτική.

Αν έχεις χρωματιστές κουκίδες, σημάδια πάνω σε λευκό χαρτί, τότε είναι πιθανόν να βλέπεις σ' αυτές ό,τι επιθυμείς. Μια τρύπα από σφαίρα, για παράδειγμα, ή μια μύγα, ή ίσως ένα σημείο φυγής.

Αν όμως προσθέτεις ως πυρά ομαδόν σποτ πάνω σε ξεμαλλιασμένες κουρελούδες μηνυμάτων, αντιφάσεων, καλογυαλισμένων ψεμάτων, στρογγυλεμένων ακροτήτων, αντεστραμμένων ιεραρχήσεων, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα βρωμιάς. Κοιτάς και βλέπεις γλιτσερό γράσο πάνω σε πολυκαιρισμένη φλοκάτη που 'χει αιώνες να πλυθεί, και χιλιοπατημένη καθώς είναι, χρειάζεται να στερέψουν ποτάμια για να πλυθεί και να πέσουν κορμιά απ' τον κόπο να την κοπανάνε μ' εκείνα τα πλατιά ξύλα, τους ξυλοκόπανους, νοικοκυρές και παλικάρια μαζί.


Σ' αυτή την προεκλογική ατμόσφαιρα με το άρωμα της ξινισμένης Ευρώπης που ανασκαλεύει τα μαύρα σποτ της ιστορίας της, η επικοινωνιακή πολιτική κατάπιε την καθαυτό πολιτική και την ξερνάει με φανφάρες. Αυτό συνεπάγεται και τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων που διατίθενται σε καιρούς χαλεπούς γελοιοποιώντας δυο πολυφορεμένες λέξεις: κρίση και θεσμοί.

Το παιχνίδι χόντρυνε. Εκφραση των θαμώνων λεσχών, εκεί όπου ακούγονται οι μάρκες και ποτέ τα κλάματα των πεινασμένων παιδιών των χαρτοπαικτών. Ο Πάγκαλος κατέθεσε τα ρέστα του αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά πια μετά τα όσα έχει σούρει στον Αντρέα, το Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, που κάποτε το λειτούργησε σαν γραφείο ταξιδίων με προορισμό την ειδυλλιακή εξορία του νησιού Ιμραλί, εκεί που ο Οτσαλάν κάνει «αμερικανοσοσιαλιστικές»... διακοπές!

Η ΝΔ ανέσυρε από τα συρτάρια της τα παπαγαλάκια που είχε σχεδιάσει ο Θοδωρής. Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε στη γύρα τον πρίγκιπά του. Αναβαπτισμένο σε μια δακτυλήθρα του Σιλωάμ που πρέπει να φαντάζει σα θάλασσα λαθών που τη ρούφηξε η λήθη. Δος μοι μια ευκαιρία εκλιπαρεί σαν κατηγορούμενος που αποστήθισε το άλλοθί του: Εκανα λάθη ως υπουργός ΠΑΣΟΚ, θα τα διορθώσω ως πρωθυπουργός.


Σ' αυτό το παιχνίδι το ΚΚΕ μπαίνει αναγκαστικά με συμβατική αξιοπρέπεια. Με τρία γράμματα και χιλιάδες κόκκινα λάβαρα που δεν εξαργυρώνονται σε μάρκες. Με το κοφτερό σφυροδρέπανο να συγκινεί ακόμα και τους δημοκράτες, καθόλου κομμουνιστές, που θέλουν ν' απαντήσουν στα ψέματα του δικομματισμού και τις ουρές των ευρωχαρταετών. Που προσγειώθηκαν στα φονικά καλώδια του Μάαστριχτ και κόλλησαν σε Σύμφωνα Σταθερότητας ανθρωποκτόνα.

Κι αν δεν αρκεί για την τι-βι, αρκεί για τη ζωή. Στην αρχή του 21ου αιώνα, η οδυνηρή πραγματικότητα φαίνεται ότι θα νικήσει την τεχνητή. Οι λαοί ξυπνάνε και πατάνε στις εμπειρίες τους. Η τοκογλυφία της ιστορίας έχει ημερομηνία λήξης. Το παιχνίδι το χοντραίνουν μόνο όσοι σημαδεύουν τις τράπουλες. Οποιος δεν παίζει μαζί τους δε χάνει ποτέ. Κερδίζει. Σποτ λοιπόν και φύγαμε στο μέλλον.


Της Λιανας Κανελλη (εφημεριδα ριζοσπαστης)

<Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ>

Εχω τι χαρα να εχω εναν αδελφο ποιητη.
Τον Μανολη-Χριστο Αγγελακη.
Με την ευκαιρια των ευρωεκλογων,
δανειστηκα ενα του ποιημα που το βρισκω
διαχρονικο....


Ελα.
Πρεπει να ραψεις εκεινο το κουμπι
στο παλιο καρω πουκαμισο.
Αποψε,
οι Πρασινοι κι οι Βενετοι θα υποκλιθουν ξανα
στον κυριαρχο ρολο σου, καθως
θα ουρλιαζεις στον ιπποδρομο,
υπερ της ανατροπης του κατεστημενου.
Παντοδυναμε μεγαλε κριτη....
Με το αδιαφιλονικητο εκλογικο σου βιβλιαριο
το σταυρο σου...
Οταν κοπασουν οι κραυγες,
σιγουρος για την δυναμη σου
διακριτικα θα αποσυρθεις
σαν που ταιριαζει στους μεγαλους,
μακαριος θα κοιμηθεις ξανα
και θα ονειρευτεις,
σαν που ταιριαζει στους μεγαλους
ιμαμ μπαιλντι και κρασι χυμα....